espresso-machine-gids.com

Geïnteresseerd in volautomatische espresso-machines?

Inhoud


Volautomatische espresso-machines zijn eigenlijk halve – of beter gezegd: hele – computers. Je hoeft alleen maar een knop in te drukken en de machine doet de rest. Binnen no time staat er een perfecte espresso voor je klaar. En niet alleen espresso – met deze machines kun je ook heel goed cappuccino en 'gewone' koffie maken!

Een volautomatische espresso-machine neemt je dus al het werk uit handen: hij maalt exact de juiste hoeveelheid koffiebonen voor je, drukt de maling goed aan, zorgt ervoor dat er precies genoeg water door de maling wordt gevoerd, deponeert na afloop de koffiedrab in een speciaal daarvoor bestemd afvalbakje en zorgt soms zelfs voor zijn eigen onderhoud! Wat wil je nog meer?

Eigenlijk heb je maar één probleempje: hoe maak je nu een keus uit dat aanbod van volautomatische espresso-machines? Wat is bijvoorbeeld het voordeel van een machine met een welfunctie? En is het belangrijk dat een espresso-machine twee verwarmingssystemen heeft? Op deze en soortgelijke vragen vind je op deze pagina antwoord. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Want voor de aankoop van zo'n dure volautomaat wil je niet over één nacht ijs gaan!


Ingebouwde koffiemolen

Volautomatische espresso-apparaten hebben allemaal een ingebouwde koffiemolen. Hoe fijn die de bonen maalt, ligt aan jezelf: je moet de maalgraad zelf instellen. Is de espresso een beetje te slap naar je smaak, dan stel je de maalgraad wat fijner in. Is hij te bitter, dan zet je hem wat grover. Het aantal maalstanden dat de koffiemolen heeft, verschilt per machine.

De meeste ingebouwde koffiemolens zijn gemaakt van staal, een enkele van keramiek. Het gebruik van keramiek heeft als voordeel dat de bonen niet in contact komen met metalen onderdelen en dat de smaak van de koffiebonen daardoor niet kan worden aangetast.

Zoals je misschien weet, kun je met volautomatische espresso-machines ook 'gewone' koffie zetten. Dit doe je door de maalgraad wat grover in te stellen. Hierdoor loopt het water sneller door de gemalen koffie heen. Het resultaat is heerlijke koffie, met een licht crèmelaagje erop, maar met een iets minder intense smaak dan espresso.

Je hóeft de ingebouwde koffiemolen trouwens niet te gebruiken – de meeste volautomatische espresso-machines hebben ook een klein reservoir waar je voorgemalen koffie in kunt doen. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld ook wel eens cafeïnevrije koffie drinkt. Je hoeft de koffiebonen in het bonenreservoir dan niet te vervangen door cafeïnevrije bonen. Je laat ze gewoon zitten en doet een beetje voorgemalen cafeïnevrije koffie in het tweede reservoir.

Volautomatische espresso-machines hebben ook allemaal een afvalbakje voor het koffiedik. Let erop dat dat niet te klein is, want dan moet je het om de haverklap legen. Ook is het handig om uit te zoeken of het bakje gemakkelijk uitneembaar is.

Vóórmaling
Als je vaak meerdere espresso's na elkaar moet maken, is de optie vóórmaling heel handig. Espresso-machines met vóórmaling beginnen de koffiebonen voor het tweede kopje al te malen als het water voor het eerste kopje nog aan het doorlopen is. Zodra je voor de tweede keer op de startknop duwt, kan dus direct het water voor het tweede kopje door de maling geperst worden. Dat scheelt een beetje wachttijd.


Waterreservoir en -filter

Het formaat van het waterreservoir is niet echt van groot belang voor de vraag welke volautomatische espresso-machine je nu eigenlijk moet kopen. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je het water hoeft bij te vullen natuurlijk. Maar aan de andere kant: hoe verser het water dat je gebruikt voor je espresso, hoe beter. Let er dus wel op dat het waterreservoir gemakkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen is.

Sommige volautomatische espresso-machines komen met een waterfilter. Een waterfilter komt niet alleen de smaak van de espresso ten goede, het zorgt er ook voor dat de machine langer meegaat. Bovendien hoeft de machine dan niet ontkalkt te worden. De meeste waterfilters houden alleen de grovere deeltjes tegen. Een enkele machine verwijdert ook lood, chloor, aluminium en koper uit het water.


Voorinfusie

Is een espresso-machine uitgerust met de optie voorinfusie (bij sommige machines heet deze optie ook wel 'welfunctie' of 'voorbesprenkeling'), dan wordt de gemalen koffie eerst een beetje vochtig gemaakt met water. Dus net vóórdat het hete water door de koffie wordt geperst. De koffie krijgt zo de kans iets van het water te absorberen voordat het zetproces begint. Hierdoor komen de smaakstoffen in de koffie beter los.

Verder helpt deze optie ervoor te zorgen dat álle gemalen koffie met het hete water in aanraking komt. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat het water dat door de maling wordt geperst maar een paar 'kanaaltjes' volgt in plaats van gelijkmatig door alle gemalen koffie te trekken. Met voorinfusie wordt dit voorkomen.


Verwarmingssysteem

Volautomatische espresso-machines maken gebruik van een thermoblok om het water tot de vereiste temperatuur te verhitten. Een thermoblok is een metalen blokje waar buizen doorheen lopen. Dit blokje wordt elektrisch verhit terwijl er water door de buizen wordt gepompt. De beste thermobloks zijn die van messing – een duurzaam materiaal dat bovendien niet erg gevoelig is voor kalkaanslag.

Espresso-machines kunnen onderling verschillen in de manier waarop de leidingen in het blok zijn bevestigd: die kunnen zijn gelijmd, geschroefd of gegoten. Een geschroefd blok gaat langer mee dan een gelijmd en kan in geval van lekkage nog worden gerepareerd – een gelijmd blok kun je weggooien!

De duurdere volautomatische espresso-machines hebben vaak twee (onafhankelijke) verwarmingssystemen in plaats van één. Het voordeel daarvan is dat ze dan tegelijkertijd stoom (voor je cappuccino) én heet water (voor het maken van een kopje espresso) kunnen leveren. Heeft een apparaat maar één boiler, dan is hij vaak uitgerust met een zgn. 'Rapid-Steam-functie' om de wachttijd tussen het maken van een espresso en het opkloppen van melk te verkorten.

Een espresso-machine met één verwarmingssysteem heeft zo'n 30 - 45 seconden nodig om het hete water te verhitten tot stoom (zodat je melk kunt opschuimen). Als je klaar bent met stomen moet je opnieuw even wachten: nu om het water zo veel te laten afkoelen tot je het volgende kopje espresso kunt maken. Dat kan behoorlijk lastig zijn als je meerdere espresso's wilt maken. Heeft een machine twee verwarmingssystemen, dan is dat dus geen probleem meer.


Pomp

De pomp moet ervoor zorgen dat er genoeg druk is om het hete water door de gemalen koffie te persen. Die druk moet ongeveer 9 bar zijn. Alle volautomatische espresso-machines kunnen die druk zonder problemen leveren.

In de technische specificaties van volautomatische espresso-machines zie je vaak staan dat ze een druk kunnen leveren van 15 bar of soms nog hoger. Dat betekent dat een machine die bepaalde druk aankan, niet dat hij die ook werkelijk gebruikt bij het maken van espresso. Laat je keuze voor een bepaalde espresso-machine dus niet afhangen van de maximumdruk die hij kan leveren. Het betekent heus niet dat hij ook betere espresso maakt!


LCD-scherm of controlelampjes

Een espresso-machine met een LCD-scherm maakt natuurlijk niet per se betere espresso, maar hij maakt het je als gebruiker wel een stuk gemakkelijker om de machine te bedienen. Een LCD-scherm kan je namelijk veel meer informatie geven dan controlelampjes.

Eén controlelampje heeft vaak meerdere functies: het dient om aan te geven dat het reservoir met koffiebonen (bijna) leeg is, dat er geen water meer in het waterreservoir zit of dat het waterfilter verangen moet worden bijvoorbeeld. Een machine met een LCD-scherm kan je deze dingen duidelijk maken in gewone taal, door middel van een boodschap die op het schermpje vertoond wordt. Je hoeft dus niet meer de gebruiksaanwijzing op te graven om erachter te komen wat dat ene knipperende lichtje ook alweer betekent.


Programmering

Bij de duurdere volautomatische espresso-machines kun je heel wat zaken van te voren inprogrammeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de tijd waarop de machine ingeschakeld moet worden:
  Zo hoef je 's ochtends niet te wachten totdat de machine is opgewarmd voordat je je eerste kop espresso kunt maken. Ook de tijd waarop de machine uitgeschakeld moet worden kun je inprogrammeren.

 • de hoeveelheid koffie die de machine moet gebruiken voor het maken van één espresso:
  De standaardhoeveelheid is 7 gram voor een klein espressokopje. Maar hou je van erg sterke espresso, dan kun je je machine zo instellen dat jouw espresso gemaakt wordt op basis van 9 gram koffie bijvoorbeeld.

 • de hoeveelheid water die de machine moet laten doorlopen voor één espresso:
  Daarmee laat je de machine weten hoeveel water hij moet laten doorlopen voor een bepaalde maat kopje. Het ene kopje is wat groter dan het andere, en op deze manier kun je de hoeveelheid espresso die het apparaat moet leveren per kopje aanpassen.

 • de temperatuur die je espresso moet hebben als hij uit de machine komt:
  Als je espresso uit de machine komt, is hij natuurlijk op z'n heetst. Maar hij koelt al snel af, ook al heb je een voorverwarmd kopje gebruikt. Bij sommige volautomatische espresso-machines kun je daarom de koffietemperatuur zelf wat hoger instellen.

 • de tijd waarop de machine op de energiestand moet overschakelen:
  In deze stand blijven de controletoetsen van de machine het nog doen, maar is het verwarmingselement uitgeschakeld.

 • de waterhardheid van het gebied waar je woont:
  Heb je deze ingesteld, dan houdt de machine zelf in de gaten wanneer hij aan een ontkalkingsbeurt toe is.


Melkopschuimer en stoompijpje

cappuccino

Ben je een cappuccino-liefhebber? Elke volautomatische espresso-machine heeft wel een mogelijkheid waarmee je eenvoudig een heerlijke cappuccino kunt bereiden. Bij sommige machines moet je daarvoor gebruikmaken van het stoompijpje en een bijgeleverd hulpstuk. Maar andere apparaten kunnen de benodigde melk zo uit het pak opzuigen, deze zelf opschuimen en de opgeschuimde melk in je kopje laten lopen. Sommige machines (zoals de Espresseria Automatic van Krups) komen zelfs met een geïsoleerd melktankje, waarin de melk een paar uur goed blijft.

Het stoompijpje gebruik je verder als je heet water nodig hebt – voor een enkel kopje thee bijvoorbeeld. Let erop dat het op een (voor jou) gemakkelijk bereikbare plaats zit, dat het voldoende in hoogte verstelbaar is (het ene kannetje is nu eenmaal wat hoger dan het andere) en dat het draaibaar is.

Heeft een espresso-apparaat maar één verwarmingssysteem, dan moet je – als je net een kopje espresso hebt gezet – even wachten voordat je het stoompijpje kunt gebruiken. Als je een cappuccino-liefhebber bent, is dat natuurlijk best een nadeel. Om dit bezwaar te ondervangen, is daarom het zgn. 'Rapid-Steam-systeem' ontwikkeld. Met dit systeem wordt die wachttijd ongeveer de helft verkort: van 30-45 seconden tot 10-15 seconden.


Warmhoudplaatje voor kopjes

Voordat je espresso maakt, moet je ervoor zorgen dat de kopjes goed warm zijn. Daarom hebben volautomatische espresso-machines meestal een warmhoudplaatje. Er zijn twee soorten warmhoudplaatjes. Bij de ene wordt gebruikgemaakt van restwarmte van de machine om de plaat te verhitten. Hierdoor kan het dus even duren voordat de plaat warm wordt. De andere heeft een apart verwarmingssysteem om de plaat warm te houden.


Schoonmaak, ontkalking en onderhoud

Hoe je het ook wendt of keert, een espresso-machine zal regelmatig ontkalkt en schoon-gemaakt moeten worden wil je hem in goede staat houden. Sommige machines moet je zelf schoonmaken en ontkalken, andere doen dat automatisch als je op een bepaalde knop drukt (wat zich natuurlijk in de prijs van de machine vertaalt).

Schoonmaken dient om de koffieresten te verwijderen die tijdens het zetproces in de machine achter zijn gebleven. De machines spoelen de leidingen wel door elke keer als ze worden aan- of uitgezet, maar na verloop van tijd kunnen zich toch koffieresten ophopen. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor de smaak van je espresso!

Machines die zelfreinigend zijn, geven zelf aan wanneer ze aan een intensieve schoonmaakbeurt toe zijn. Het enige wat je hoeft te doen is een schoonmaaktablet in de machine doen en op een knop drukken. Er wordt dan een reinigingsprogramma van zo'n 10 tot 20 minuten gestart. Sommige machines hebben ook een teller, waarop je zelf kunt bijhouden hoeveel kopjes espresso je hebt gezet. Als een machine bijvoorbeeld na 250 keer schoongemaakt moet worden, weet je precies wanneer het zover is.

Omdat in een espresso-apparaat water wordt verhit, ontstaat er kalkaanslag in de leidingen. Na verloop van tijd moet je die verwijderen, anders heb je kans op dichtslibben of lekkage. Hoe vaak je een machine moet ontkalken, hangt af van de hardheid van het water in de streek waar je woont. Soms kun je deze hardheid inprogrammeren – in dat geval laat het espresso-apparaat je vanzelf weten wanneer het weer ontkalkt moet worden. Machines die een waterfilter hebben, hoef je niet te ontkalken.

Ten slotte moet je machine af en toe een servicebeurt hebben. Daarvoor met je hem wegbrengen naar een servicecentrum, want dat kun je niet zelf doen. Zo'n servicebeurt kan nog behoorlijk prijzig zijn. Je hoeft het natuurlijk niet te doen, maar dat kan van invloed zijn op de geldigheid van de garantie op het apparaat.


Uiterlijk en afmetingen

De meeste volautomatische espresso-machines zijn zwart of metaalkleurig. Alleen de Jura Ena 5 is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar: in groen, lichtblauw, wit, zwart, rood en crème. En verder zijn er de Saeco Xsmall Steam Rood en de Saeco Odea Giro Orange.

Door hun vele mogelijkheden zijn volautomatische espresso-machines meestal behoorlijk groot. Heb je niet zo heel veel ruimte tot je beschikking, en wil je toch een volautomaat, dan zijn er een paar machines die eruitspringen door hun compacte formaat: de Espresseria Automatic van Krups. De afmetingen van deze machine zijn 24,5 x 33 x 36,5 cm (b x d x h). Ook de Saeco Xsmall is een compacte machine (zoals de naam al aangeeft) met zijn afmetingen van 29,5 x 42 x 32,5 cm. En ten slotte willen we de Saeco Odea Giro Orange in dit rijtje nog noemen (29 x 38,5 x 37 cm).


Prijs en kwaliteit

De goedkoopste volautomatische espresso-machine kost rond de 300 euro – de duurste 1500 euro of nog meer. Natuurlijk geldt over het algemeen dat hoe hoger de prijs, hoe meer mogelijkheden een machine biedt. Maar overweeg goed of je die extra mogelijkheden ook echt denkt te gaan gebruiken – waarom zou je er anders wel voor gaan betalen?

Om je wat prijs en kwaliteit betreft een beetje op weg te helpen, vermelden we hier welke volautomatische espresso-machine de aanduiding 'beste koop' toegekend heeft gekregen in de test van de Consumentenbond uit 2009. Dit was de Saeco Odea Giro (Orange). Ook in de test van de Belgische consumentenbond in december 2009 kwam dit apparaat als beste koop uit de bus. (Kijk je alleen naar de kwaliteit, en let je dus niet op de prijs, dan stonden de Siemens TK73201RW (Nederlandse test) en Siemens TK65001(Belgische test) bovenaan.)

De Duitse consumentenbond heeft in december 2010 twaalf volautomatische espresso-machines getest. De apparaten die volgens het test-team de lekkerste espresso brouwden, waren de De’Longhi ECAM en de Saeco Syntia: geurig, goed van temperatuur, en met een stevige crèma-laag. De cappuccino uit deze apparaten was echter wat minder van kwaliteit. Wie vooral cappuccino drinkt, is volgens de Duitse consumentenbond beter af met de Jura Impressa C9.

Als beste machine kwam uit deze test echter de Melitta Caffeo Bistro naar voren. Dit apparaat kon als enige zowel een goede espresso als een goede cappuccino maken. Hieronder kun je een filmpje van dit espresso-apparaat bekijken:

Wil je je verder oriënteren op het aanbod volautomatische espresso-machines, type dan 'espresso-machine' of 'espresso-apparaat' in het zoekvak hieronder of ga naar ons overzicht van webwinkels die espresso-machines verkopen.Van volautomatische espresso-machines terug naar de homepage

© 2005- Espresso-Machine-Gids.com. Alle rechten voorbehouden. | contact | privacybeleid