espresso-machine-gids.com

Op zoek naar een Nespresso-machine?

Een Nespresso-machine is – net als een volautomatische espresso-machine – een goede keus als je van gemak houdt en niet te veel aan het toeval (lees: je eigen vaardigheid in het maken van espresso) wilt overlaten. Je kunt er eigenlijk weinig verkeerd mee doen, en een lekkere espresso is met zo'n machine dan ook eenvoudig gemaakt! Maar wanneer kies je nu voor een Nespresso- en wanneer voor een volautomatisch espresso-apparaat?

Eerst maar even het verschil. Een Nespresso-machine werkt met aluminium cups of capsules, die gevuld zijn met precies de juiste hoeveelheid voorgemalen koffie voor één kop espresso. Als je de capsule in het apparaat doet en op de startknop drukt, wordt er een gaatje in geprikt en het hete water door de koffie gevoerd. Bij een volautomatische espresso-machine kun je niets met zulke cups. Daar moet je gewoon koffiebonen of voorgemalen koffie gebruiken.

Het verschil tussen beide apparaten zit'm dus in de manier waarop de machine de koffie aangeleverd krijgt. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar het leidt tot een flink aantal voor- en nadelen. Hoe zwaar die voor jou wegen kun je alleen zelf beslissen – we zetten ze hier even op een rij.


Eerst de voordelen:

  • door de aluminium verpakking blijft de koffie heel goed vers

  • een Nespresso-machine is gemakkelijk in gebruik: een capsule weggooien en een nieuwe in de machine doen gaat eenvoudig en snel

  • je kunt espresso maken zonder te knoeien: omdat de koffie in een cup zit, kun je niet gauw morsen

  • Nespresso-machines zijn een stuk kleiner dan volautomatische espresso-machines – er is dan ook gemakkelijker een plekje voor te vinden in je keuken

  • Nespresso-machines zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan volautomatische espresso-machines, terwijl ze espresso van minstens dezelfde kwaliteit leveren (zie punt hierna)

  • de kwaliteit van Nespresso is prima – in de test van de Consumentenbond in 2009 scoorden de nespressomachines zelfs iets beter dan de volautomatische apparaten: de geteste Nespresso-apparaten (11) scoorden gemiddeld ruim 73 punten op een schaal van 100 terwijl de geteste volautomaten (8) gemiddeld 65,38 punten scoorden.


Maar het Nespresso-systeem heeft ook nadelen:

  • je kunt maar één kopje tegelijkertijd zetten – er bestaan geen Nespresso-cups voor 2 kopjes

  • je hebt maar keus uit een beperkt aantal variëteiten espresso (op dit moment zijn er 16 zgn. 'grand crus')

  • de Nespresso-cups zijn wat duurder in gebruik dan koffiebonen of voorgemalen espressokoffie

  • Nespresso-apparaten kun je alleen maar in combinatie met de Nespresso-cups gebruiken; je kunt dus geen koffiebonen of voorgemalen koffie in je Nespresso-apparaat doen

(NB: Er bestaan ook hervulbare capsules voor Nespresso (van Nexpod en van de Coffeeduck Company) – en als je die gebruikt komen de laatste drie nadelen natuurlijk te vervallen. De Consumentenbond was na het testen van de Nexpod-capsules echter niet geweldig positief(de Coffeeduck-capsules zijn (nog) niet getest). Het blijkt nogal een gedoe te zijn om deze capsules te vullen en schoon te maken en de vraag is dan ook of dat de besparing waard is. Bovendien is de crèmelaag van een espresso die gemaakt is met een Nexpod-capsule wat dunner en niet zo stevig.) Omdat het octrooi van Nespresso capsules in 2013 is ingetrokken zijn er inmiddels ook alternatieven op de markt te verkrijgen; bijvoorbeeld de L’Or Espresso cups van Douwe Egberts,

Heb je uiteindelijk besloten dat je nieuwe espresso-machine inderdaad een Nespresso-machine moet worden? Dan is er nóg een keuze te maken! Want binnen de groep Nespresso-machines zijn er natuurlijk allerlei modellen verkrijgbaar. Ieder met zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Over de belangrijkste daarvan lees je hierna. Hoe belangrijk elke optie voor je is, en of je bereid bent er extra geld voor neer te tellen, kun je alleen zelf uitmaken.


Handmatig of automatisch

Bij de eenvoudigste Nespresso-machines moet je zelf door een druk op de knop aangeven wanneer het apparaat moet stoppen met het laten doorlopen van water. Bij de duurdere machines kun je de door te lopen hoeveelheid water van te voren inprogrammeren (meestal kun je de hoeveelheid voor meerdere kopjes instellen – elk van verschillende grootte).


LCD-scherm of controlelampjes

Een apparaat met een LCD-scherm is iets gemakkelijker te doorgronden dan één dat werkt met controlelampjes. Op een LCD-display wordt namelijk in duidelijke taal aangegeven wat de machine aan het doen is, of het reservoir met gebruikte cups geleegd moet worden, of de machine aan een ontkalkingsbeurt toe is, enzovoort. Bij een machine die dit soort zaken aangeeft met behulp van controlelampjes moet je er misschien de gebruiksaanwijzing bij halen om erachter te komen wat een knipperend lampje precies te betekenen heeft. Niet moeilijk natuurlijk – wel wat lastiger.


Programmeerbare functies

Heeft een Nespresso-apparaat een LCD-scherm, dan biedt hij vaak ook een aantal programmeermogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld inprogrammeren hoe laat zo'n machine in- of uitgeschakeld moet worden, welke hoeveelheden water hij moet laten doorlopen als je op een bepaalde knop duwt of welke temperatuur je espresso moet hebben als hij in het kopje loopt. Bij de meest geavanceerde machines kun je ook de waterhardheid instellen van het gebied waar je woont (zodat de machine zelf bijhoudt wanneer hij ontkalkt moet worden), hoeveel seconden stoom je machine moet produceren als je melk voor je cappuccino wilt opschuimen, enz.


Opvangbakje voor gebruikte capsules

Sommige Nespresso-machines deponeren de gebruikte cups automatisch in een ingebouwde opvangbak. De bak van de ene machine is wat groter dan die van de andere. Als je het apparaat vaak wilt gaan gebruiken en niet elke keer het bakje wilt hoeven legen, let hier dan op.


Warmhoudplaat voor de kopjes

Voor een lekker kopje espresso moet je van te voren je kopje voorverwarmen. Dat kun je doen door er vlak van te voren wat heet water in te laten lopen. Maar je hebt ook machines die daarvoor zijn uitgerust met een warmhoudplaat. Zo ben je verzekerd van een lekker warme espresso!


Stoom-/heetwaterpijpje

Niet alle Nespresso-apparaten hebben een stoompijpje. Maar ben je een cappuccino-liefhebber, dan wil je hoogstwaarschijnlijk een apparaat dat er wel een heeft. Melk opschuimen met een stoompijpje vraagt trouwens nog wel wat oefening. Vandaar dat sommige fabrikanten daarvoor een apart hulpstuk meeleveren. Een stoompijpje kan – behalve stoom produceren voor het opkloppen van schuim – ook gewoon heet water afgeven. Handig voor een enkel kopje thee!


Kopjesteller

Er zijn een paar machines die bijhouden hoeveel kopjes je er al mee hebt gezet. Deze optie kan gemakkelijk zijn als je zelf wilt bijhouden of je machine al aan een ontkalkingsbeurt toe is.


Onderhoud

Alle machines vragen om regelmatig onderhoud; en Nespresso-machines vormen geen uitzondering op die regel. Vooral op tijd ontkalken is belangrijk. Want doordat er in de machine water wordt verhit, ontstaat er kalkaanslag. Als die niet op tijd wordt verwijderd, kan de machine dichtslibben of kan er lekkage ontstaan. De duurdere Nespresso-machines laten je vanzelf weten wanneer ze aan een ontkalkings- of reinigingsbeurt toe zijn. Bij de andere moet je dat zelf in de gaten houden.


Afmeting en design

Nespresso-machines zijn behoorlijk compact en daardoor gemakkelijk te plaatsen in elke keuken. Ben je op zoek naar een bijzondere kleur, die past bij je interieur, kijk dan eens naar de modellen van Krups en Magimix.


Prijs en kwaliteit

Zoals eerder gezegd, zijn Nespresso-machines over het algemeen een stuk goedkoper dan volautomatische espresso-machines: je telt er tussen de 100 en 650 euro voor neer.

En om je bij je keuze nog een beetje op weg te helpen: bij de test van de Consumentenbond in het najaar van 2009 kwam als 'beste koop' in de categorie (vol)automatische Nespresso-apparaten uit de bus de Siemens Nespresso Essenza SN30. Deze machine is te koop voor ca. 160 euro. De Belgische consumentenbond (www.test-aankoop.be) gaf in december 2009 de Krups XN7005 CitiZ en de Magimix M100 A de kwaliteit 'beste koop'.

Als beste machine kwam uit beide testen (dus zonder de prijs in de beoordeling mee te nemen): de Magimix Nespresso CitiZ M190 milk. Dit Nespresso-apparaat kost zo'n 195 euro.

Wil je je verder oriënteren op het aanbod Nespresso-apparaten, dan kun je daarvoor terecht op onze pagina over webwinkels die espresso-machines verkopen. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van het zoekvak hieronder.

Van Nespresso-machines terug naar de homepage

© 2005- Espresso-Machine-Gids.com. Alle rechten voorbehouden. | contact | privacybeleid